Områdets historia

flygfoto

Bilden är taget från den närliggande ”Tyresö View”. Fotograf okänd.

I början av 1950-talet rådde en stor bostadsbrist i Stockholm. HSB kontaktade då Tyresö Kommun som vid den tiden bestod av mest fritidsboende med centrum i Alléplan och invånarantalet låg på ca 5 000. Kommunen köpte då mark av Markis Lagergren för den då enorma summan 4 miljoner. Man planerade att bygga ett helt nytt centrumområde med affärer, bostäder och kommunal service, en förort på ca 10 000 invånare. Allt detta påbörjades 1959 då halva stadsplanen fastställdes. Genomförandet krävde dock en ny lag, Lex Bollmora, som innebar att allmännyttiga bostadsföretag kunde bygga utanför den egna kommunens gränser. Detta betydde att Svenska bostäder, HSB och Familjebostäder kunde bygga i Tyresö.

Planen blev väldigt uppmärksammad, eftersom den vände på det som vid den tiden var konventionellt för modern bebyggelse. Den föreslog småbebyggelse i centrumdelen och flerbostadshus i utkanten. Det kallades för ”den konkava staden”. Bollmora tog form under 60-talet och var då en av de första moderna satellitstäderna utanför Stockholm.

Vårt områdes fastigheter kom till i Stockholms Sparbanks regi (Ekkronan) och består av tre olika bostadstyper: två olika radhus och atriumhus. Dessa uppfördes av Byggnads AB Harry Karlsson, som var en av de största småhusproducenterna i stockholmsområdet under den här tiden. Man hade lyckats minimera kostnaderna genom en minutiös planering, t.ex. utnyttjade man standarddimensioner och färdigkapat virke. Området uppmärksammades också i tidsskriften Byggnadsvärlden 1962 som ett exempel på ekonomiska småbyggen. Samtliga hustyper är uppförda med regelstomme av trä och utvändigt klädda med gult fasadtegel. Bostadsytan ligger på omkring 95 kvm och kostade mellan 70 000-90 000 kr när de stod färdiga. Det blev 109 fastigheter.

Arkitekten till området var Bo Sahlin. Zigzag-radhusen, som är den ena varianten på radhus i området, har fått namnet av att husen är diagonalt placerade på tomterna och något förskjutet till varandra. Detta gav två fördelar: dels kunde tomterna utnyttjas bättre, dels blev uteplatserna delvis skyddade för insyn. Den naturliga terrängen med berghällar och träd har bevarats.

Atriumhusen har en L-formad plan med inbyggd gård och är byggda i en våning. Nedan finner ni en broschyr som gavs ut inför försäljningen av atriumhusen.

Broschyr 1962

Vårt område har ett stort arkitektoniskt värde och det är många som vill att det ska bli K-märkt. Även om det inte blir så är det viktigt att vi bevarar det så oförändrat som möjligt och att alla förändringar av exteriörerna sker med stor varsamhet.

I området ovanför lekplatsen står en staty. Mer information om denna kommer.

staty använd

Bild av statyn som står ovanför parken.

skylt använd

På statyns pelare finns en plakett med information om statyns ursprung.

Källor: Tyresö Kommun, Stockholm Läns Museum , boken ”från vildmarksstråk till storstadssattelit” av Anne Sahlin.

Bilder om inget annat anges Agneta Högblom